سال مهـار تـــورم، رشــد تولـید

۱۴۰۴/۰۳/۰۲
www.shorakh.com
دومیــــن حــــــوزه علمیـــــــه جهـــــــان تشیـــٌــــع

تاریخ انتشار :

۱۳۹۷/۰۴/۳۰

مآخذ شناسی توصیفی حوزه و روحانیت منتشر شد

حجت الاسلام مهدی کرامتی از تهیه و انتشار مأخذشناسی توصیفی حوزه و روحانیت خبر داد و در ادامه اهداف، منابع تهیه آن و محورهای اصلی و جانبی طرح را تبیین کرد.

حجت الاسلام مهدی کرامتی، مسؤول دفتر طرح و برنامه و مطالعات راهبردی دبیرخانه شورای عالی حوزه علمیه خراسان در گفت و گو با واحد ارتباطات دبیرخانه از انتشار مأخذشناسی توصیفی حوزه و روحانیت خبر داد و  اهداف تهیه آن، منابع و محتوای طرح را بیان کرد.

اهداف تهیه مأخذشناسی

حجت الاسلام کرامتی گفت: اولین گام در اجرای هر پروژه پژوهشی و انجام تحقیقات علمی، شناخت منابع علمی مرتبط با موضوع پژوهشی است. چرا که از یکسو در جهت‎دهی به محقق نقش دارد و کمک می‌کند تا راه خود را برگزیند و زمان لازم برای انجام پژوهش را کاهش ‌دهد بنابراین محققان در کوتاه‌ترین زمان ممکن به منابع مورد نیاز دسترسی پیدا می کنند.

وی افزود: از سوی دیگر با دستیابی به افکار، اندیشهها و دست‎آوردهای پیشینیان درباره موضوع، از داشته‌های آنان بهره‎مند و زمینه نگرش جامع به موضوع فراهم می‌آید. حوزه‎های علمیه و روحانیت از مهم‎ترین موضوعاتی است که نیازمند پژوهش است و تاکنون آثار ارزشمندی مرتبط با آن پدید آمده است.

حجت الاسلام کرامتی در ادامه گفت: دفتر طرح و برنامه دبیرخانه شورای عالی حوزه علمیه خراسان، در تدوین اسناد بالادستی و سیاست‌های کلان حوزه علمیه، نیازمند اطلاع دقیق از نگارش‌های مرتبط با حوزه و روحانیت بود، تا بتواند ضمن شناخت دقیق موضوع، اطلاع کافی از وضعیت حوزه علمیه داشته و بر اساس آن برنامه‎های راهبردی خود را تدوین و اجرا کند.

مسؤول دفتر طرح و برنامه و مطالعات راهبردی دبیر خانه شورای عالی حوزه علمیه خراسان گفت: ماخذشناسی حوزه و روحانیت، فعالیت‎های حوزه‎پژوهان و برنامه‎ریزان سازمان‎های حوزوی را تسهیل و بهره‎وری آنها را بالا می‌برد. همان‌طور که پیش‌از این گفته شد، هدف از نگارش مأخذشناسی کمک به پژوهشگران بوده است، بنابراین ارائه آن باید به‌گونه‌ای باشد که بهره‎مندی از آن برای پژوهشگران با سختی همراه نباشد.

وی افزود: به دلیل محدودیت‌های موجود در نشر کاغذی، محتوای ماخذشناسی بر روی پایگاه اطلاع رسانی دبیرخانه شورای عالی بارگذاری شده است. ضمن اینکه ظرفیت‎های فضای مجازی این امکان را به ما داده تا اطلاعات بیشتری در اختیار محققان قرار دهیم و فرایند دستیابی به منابع پژوهشی را تسهیل کنیم.

عرصه های تهیه و تدوین مأخدشناسی و محور های اصلی و جانبی طرح

حجت الاسلام کرامتی در بیان عرصه های تهیه و تدوین این مأخذشناسی گفت: همه قالب‎های پژوهشی مکتوب، در تهیه آن مدنظر بوده و تاکنون در بخش‌های کتاب، پایان‌نامه، مقاله‎های علمی و روزنامه‎ای انجام‌شده است.

وی افزود: در این طرح، 1044عنوان مقاله از مجلات علمی، 2237 عنوان مقاله روزنامه‌ای، 227 عنوان پایان‌نامه و 312  عنوان کتاب که جمعاً 3820 عنوان معرفی و توصیف‌شده است.

مسؤول دفتر طرح و برنامه و مطالعات راهبردی دبیر خانه شورای عالی حوزه علمیه خراسان در ادامه گفت: این عناوین در ذیل 7 محور اصلی چشم‌انداز حوزه علمیه خراسان یعنی آموزش، پژوهش، تبلیغ، تهذیب و تربیت، مدیریت، نظام اسلامی و اجتهاد به ‌علاوه 6 محور جانبی یعنی تحول حوزه، تاریخ حوزه، رجال حوزه، ورود به سیاست، جایگاه حوزه، وحدت حوزه و دانشگاه دسته‌بندی‌شده است.

عدم محدودیت زمانی و منابع کار

حجت الاسلام کرامتی پیرامون بازه زمانی خاص در تهیه این مأخذشناسی گفت: در احصا منابع پژوهشی، محدودیت زمانی مدنظر نبوده و تمام پژوهش‎های مرتبط با موضوع احصا شده است. البته برخلاف نگارش کتاب که سابقه طولانی دارد، برخی بخش‌ها مانند پایان‎نامه‎ها یا مقالات علمی و روزنامه‎ای قدمت کمتری دارند. درهرصورت برای هر قالب پرونده ای جدا تشکیل شده و تمام پژوهش‌ها شناسایی و گزارش‌شده است.

وی پیرامون منابع مراجعه در این طرح گفت: تمامی پایگاه‌های اطلاعاتی و کتاب‎شناختی در این کار مدنظر بوده است، نورمگز، نولایب، ایرانداک، کتاب‌خانه ملی، کتابخانه آستان قدس رضوی بخشی از پایگاه‌هایی بوده‎اند که به آن‌ها مراجعه شده است.

مسؤول دفتر طرح و برنامه و مطالعات راهبردی دبیر خانه شورای عالی حوزه علمیه خراسان افزود: بنای کار بر مراجعه به همه منابع بوده هرچند ممکن است پایگاه‎های جدیدی باشند که به آنها مراجعه نشده باشد اما در هر حال در به‌روزرسانی‌های بعدی به آنها مراجعه خواهد شد.

دعوت به همکاری

حجت الاسلام کرامتی در پایان گفت: مأخذ شناسی حوزه و روحانیت همه‌ساله به‌روزرسانی و در پایگاه اطلاع‌رسانی حوزه علمیه خراسان منتشر می‌شود. از عموم پژوهشگران و محققان دعوت می‌شود ضمن استفاده از این ظرفیت ارزشمند، ما را در تکمیل و بهبود آن یاری کنند.

وی افزود: در پایان از همه محققان و پژوهشگران که در تولید این اثر پژوهشی نقش داشتند، به‌ خصوص حجت‌الاسلام‌والمسلمین سید کاظم کاظمی یزدی و جناب آقای رمضان علی ایزانلو کمال تشکر و قدردانی را داریم.

 

ثبت دیدگاه

هیچ دیدگاهی برای این پست قابل نمایش نمی باشد.

ارتباط مستقیم با مسئولان
تلفن ثابت:
کد پستی:
9154656386
رایانامه:
ساعت کاری:
شنبه الی چهارشنبه:

ساعت 7:30 - 14

روزهای پنجشنبه:

ساعت 7:30 - 13

آدرس:
مشهد مقدس، حرم مطهر، بلوار شهید شوشتری، انتهای شهید شوشتری 7، ساختمان شورای عالی حوزه علمیه خراسان
تمامی حقوق این وب سایت متعلق به دبیرخانه شورای عالی حوزه علمیه خراسان می باشد، استفاده از مطالب وب سایت با ذکر منبع بلامانع است.
ارتباط مستقیم با مسئولان
دبیر شورای عالی
تلفن : کد پستی: رایانامه:
051-32008497 9154656386 shora@mailkh.com
051-32008118