سال مهـار تـــورم، رشــد تولـید

۱۴۰۴/۰۲/۱۰
www.shorakh.com
دومیــــن حــــــوزه علمیـــــــه جهـــــــان تشیـــٌــــع

تاریخ انتشار :

۱۳۹۸/۰۳/۳۱

استاد حوزه: اولین کار استاد بسیجی تهذیب شخصی نسبت به دغدغه‌های انقلاب است سه ویژگی طلبه طراز توسعه میدان علم و اخلاق از حجره و مدرسه به جامعه ...

به مناسبت روز بسیج استادان با عنایت به توصیه‌های مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب، استاد بابایی پنج توصیه در عرصه جهاد علمی و پژوهشی و چهار توصیه در حوزه اخلاق و معنویت اساتید بسیجی حوزه مطرح کرد.

مصاحبه اختصاصی: به گزارش خبرنگار دبیرخانه شورای عالی، استاد بابایی در ابتدای صحبت‌های خود پیرامون اهمیت بیانیه گام دوم انقلاب به این نکته اشاره کرد که این بیانیه حاصل عمر سی ساله رهبری است. وی گفت: در بیش از 6000  کلمه متن بیانیه، چهار نکته بیشتر از همه به چشم می‌آید و موج می‌زند؛ 1. امیدواری 2. حرکت جهادی در عرصه‌های مختلف مانند اخلاق و علم و اقتصاد 3. خودسازی 4. زنده بودن و پویایی انقلاب. این نکته حائز اهمیت است که بیشترین کلمه کلیدی در بیانیه «جوانان» است. مقام معظم رهبری پس از یک مقدمه طولانی، هفت توصیه برای ترسیم افق و فعالیت های لازم در تحقق تمدن اسلامی می‌کنند. ما به دو توصیه یعنی توجه به علم و پژوهش و توجه به اخلاق وتهذیب می‌پردازیم.

نصاب و طراز طلبه در بیانیه گام دوم انقلاب

حجة الاسلام بابایی سه ویژگی را برای شرط طلبه بودن و نصاب طلبگی برشمرد: 1. علم و فقاهت و به معنای عام اسلام شناسی 2. کارآمدی اجتماعی 3. اخلاق و تهذیب. وی پیش از ورود به بحث نقش اساتید بسیجی در عرصه علمی، الگوی جهاد علمی را خود مقام معظم رهبری دانست و گفت: در اوج و کوران انقلاب که همه فعالان انقلابی، فعالیت‌های غیرمیدانی را کنار گذاشته بودند و حتی به دنبال قرآن و مفاتیح هم نمی‌رفتند، حضرت آقا تدرس کفایه و فقه خود را برگزار می‌کردند. این همت علمی امروز در عرصه های مختلف به ثمر رسیده و خود را نشان می‌دهد. مقام معظم رهبری در مورد علم و پژوهش پیوسته به این نکته اشاره می‌کنند که علم باید باعث سلطه و قدرت یک ملت و تمدن شود و همواره روایت «العلم سلطانٌ» را در جلسات خود و در حضور فرهیختگان می‌خوانند.

نقش اساتید بسیجی در تحقق جهاد علمی و پژوهشی طلاب

استاد برجسته حوزه علمیه خراسان، پیرامون نقش اساتید بسیجی در تحقق فعالیت‌های علمی و پژوهشی که در بیانیه گام دوم عنوان شده است، به پنج نکته و راهکار زیر اشاره کرد و گفت:

  1. اساتید باید مطالب درسی را مطابق مسائل مهم انقلاب به‌روز رسانی کنند. مثلا استاد فقه، کلام، فلسفه یا اصول ببیند که این مسأله علمی کدام تکه از پازل انقلاب را می‌تواند بسازد و آن را مطرح کند. در غیر این صورت حوزه به سمت سکولار شدن می‌رود.
  2. اساتید باید تلاش خستگی‌ناپذیر و جهاد علمی داشته باشند. طلبه با دیدن این روحیه جهادی انگیزه و شوق پیدا می‌کند و احساس می‌کند بهره علمی لازم را از استاد می‌برد.
  3. پژوهش‌هایی که خود اساتید انجام می‌دهند یا به شاگردان واگذار می‌کنند باید متناسب با مسائل روز و انقلاب باشد. مثلا رهبری سال 93 بحث حوزه و سکولاریسم را مطرح کردند، نظریه مقاومت در مقابل نظریه سازش را ارائه نمودند، مباحث مربوط به فرزندآوری و وظایف همسر و مادر و بحث مهم سبک زندگی که در بیانیه گام دوم هم آمده آست را بیان کرده‌اند. این‌ها مسائل روز است که باید پژوهش شود.
  4. اساتید باید نظارت دقیق و کافی علمی بر شاگردان خود داشته باشند، به آنان مشاوره علمی بدهند و پیشرفت علمی آنان را پیگیری کنند. البته شاید مشغله‌های مختلف مانند مشغولیت به تدریس‌های متعدد به دلیل مشکلات معیشتی فرصت انجام این مسئولیت را از آنان گرفته است.
  5. اساتید بسیجی باید میدان فعالیت علمی خود را از حجره و کلاس به خانه و مدرسه و هیئت و مسجد توسعه دهند. شاید بگویند که از ما درخواست و استقبال نمی‌شود، که در پاسخ گفته می شود: «طبیب دوار بطبّه» باشید و خودتان را نشان داده و ایده پیشنهاد بدهید. همچنین در فضای مجازی فعالیت علمی داشته باشید. در این فضا گاهی اگر 10 دقیقه غفلت کنیم عقب مانده‌ایم، مانند کسی که از یک کلاس به میانه کلاس دیگری برود. در فضای مجازی برخی مطالب تا چند هزار بار دیده می‌شود که خیلی مهم است. یکی از اساتید معزز که کانال پربازدید دارد می‌گفت من برای انتشار هر مطلب چند ساعت مطالعه می‌کنم.

نقش اساتید بسیجی در تهذیب و اخلاق طلاب

استاد طرح صالحین مشهد در ادامه به بیان نکاتی پیرامون نقش اساتید بسیجی در یکی دیگر از بایسته‌های طلبگی و یکی از توصیه‌های هفت گانه بیانیه گام دوم، یعنی مسأله تهذیب و اخلاق پرداخت و گفت: به نظر مقام معظم رهبری در بیانیه، معنویت و اخلاق محتاج جهاد است. بنابراین تنها یک درس اخلاق و تفقد به شاگردان و موعظه کافی نیست. وی برای فعالیت جهادی در زمینه معنویت و اخلاق چهار توصیه زیر را مطرح کرد و گفت:

  1. اساتید بسیجی حوزه باید به تعبیر امام صادق علیه السلام، دعاة الناس بغیر السنتکم باشند. استاد چه متوجه باشد چه نباشد، الگوی طلبه است. اولین کار استاد بسیجی، تهذیب شخصی نسبت به دغدغه های انقلاب است. نکته مهم در تهذیب که در توصیه‌های رهبری هم هست تهذیب و اخلاق جمعی است، یعنی استاد علاوه بر تهذیب شخصی باید به اخلاق شاگردان و دوستان و جامعه اطراف خود هم رسیدگی داشته باشد.
  2. استاد الگوی رفتاری برای دیگران است. استاد باید ببیند آیا رفتار او مانند رفتار سرباز امام زمان علیه السلام هست یا نه.
  3. استاد در هر کلاس به اندازه چهار تا پنج دقیقه به بیان توصیه‌های اخلاقی اهتمام داشته باشد.
  4. استاد بسیجی باید همانند فعالیت علمی، میدان فعالیت اخلاقی خود را گسترش دهند و علاوه بر رسیدگی شخصی اخلاقی، به تهذیب خانواده و مسجد و محله و فضای مجازی نیز توجه کنند.

ثبت دیدگاه

هیچ دیدگاهی برای این پست قابل نمایش نمی باشد.

ارتباط مستقیم با مسئولان
تلفن ثابت:
کد پستی:
9154656386
رایانامه:
ساعت کاری:
شنبه الی چهارشنبه:

ساعت 7:30 - 14

روزهای پنجشنبه:

ساعت 7:30 - 13

آدرس:
مشهد مقدس، حرم مطهر، بلوار شهید شوشتری، انتهای شهید شوشتری 7، ساختمان شورای عالی حوزه علمیه خراسان
تمامی حقوق این وب سایت متعلق به دبیرخانه شورای عالی حوزه علمیه خراسان می باشد، استفاده از مطالب وب سایت با ذکر منبع بلامانع است.
ارتباط مستقیم با مسئولان
دبیر شورای عالی
تلفن : کد پستی: رایانامه:
051-32008497 9154656386 shora@mailkh.com
051-32008118