تاریخ انتشار :
۱۳۹۸/۰۴/۱۹
به مناسبت روز عفاف و حجاب در مصاحبه ای اختصاصی، مدیر مدرسه علمیه حضرت خدیجه مشهد موضوع حجاب، حجاب اجباری و آزادی را که این روزها سوال اذهان بسیاری از مردم جامعه است، تبیین کرد.
مصاحبه اختصاصی: به گزارش خبرنگار دبیرخانه شورای عالی حوزه علمیه خراسان مدیر مدرسه علمیه حضرت خدیجه مشهد خانم نیک در مصاحبه اختصاصی به واکاوی حجاب، حجاب اجباری، رابطه حجاب و آزادی پرداخت که در ذیل می آید:
بسم الله الرحمن الرحیم
خبرنگار شورای عالی: آیا جنابعالی طرح موضوع حجاب اجباری را در جامعه صحیح میدانید یا خیر؟
در پاسخ به این سوال اول باید خود واژه ها را بررسی کرد. در قرآن کریم در دو مورد کلمه حجاب آمده که به معنای پرده و پوشش است. آن چیزی که مهم است ما باید واژه عفاف را به کار ببریم. یکی از نمادهای عفاف برای مرد و زن پوشش بهینه است. مفهوم عفاف هم مصادیق گستردهای داردکه یکی از آنها پوشش است.
واژه اجبار را هم نداریم. بهتر است واژه الزام را به کار ببریم. اگر ما اسلام را قبول داریم لازمه دینداری پذیرش قرآن و سنت است. در قرآن کریم نسبت به عفاف و پوشش توصیه شدیم و وجوب شرعی برای آن داریم. این وجوب به معنای اجبار نیست. اگر اجبار می بود باید الآن در خیابانهای ما یک خانم را با یک تار موی نمایان نمی دیدیم در حالی که ما امثال این را فراوان شاهدیم. در صدر اسلام تهدید و اجبار از ناحیه شارع نبود. حکم شرعی وجوب بود و خانمها ملزم شدند به پوشش اما مجبور نبودند مثلا این طور نبود که بر سر خانم ها فریاد بکشند یا در خیابان ها شلاق به دست بر حجاب خانم ها نظارت کنند.
متاسفانه این واژه ها به درستی مفهوم شناسی نشده و مسأله ساز شده است.
خبرنگار شورای عالی: با توجه به اینکه رسیدیم به لزوم پوشش آن هم در سایه جمهوری اسلامی، لطفا بفرمایید رابطه بین پوشش الزامی و واژه آزادی را آنچنانکه در بیانیه گام دوم انقلاب تعریف شده چگونه تبیین میکنید؟
دولت اسلامی هم آزادی و هم امنیت را باید پاس بدارد. آزادی برای همه اصل است اما وظیفه حکومت چیست؟ این است که همان طور که از آزادی پاسداری می کند از امنیت هم پاسداری می کند. پس حکومت برای ایجاد امنیت روانی و اخلاقی می گوید این پوشش ها را پاس بدار. حالا به چه روشی؟ همیشه نظرات مختلفی بوده. بعضی اجبار و بعضی هم کار فرهنگی. بعد از انقلاب اسلامی برای پوشش کار فرهنگی انجام نشده. این شبیخون فرهنگی هم که دشمن برنامه ریزی می کند بعضی خانم ها و آقایان یا از سر ساده لوحی و یا برای لذات آنی دستخوش آن شبیخون قرار گرفتند.
خبرنگار شورای عالی: با توجه به این نکاتی که در بالا قید شد بفرمایید شما به عنوان یک استاد حوزه خواهران برای درک صحیح جوانان و علی الخصوص بانوان از واژه حجاب و مفاهیم مربوط به آن چه راهکارهایی را پیشنهاد می دهید؟
اولین راهکار آگاه سازی از طریق عمل صحیح است نه فقط زبان. کونوا دعاه الناس بغیر السنتکم. من به عنوان مدیر و مبلغ باید هم اخلاق و هم عفاف را رعایت کنم. عفاف زیر مجموعه اخلاق است.
دومین راهکار به نظرم این است که در نمادهای عفاف افراط و تفریط نکنیم. مثلا آیات قرآنی که پوشیه را الزام نکرده بلکه گفته «الا ما ظهر» ائمه مصداق آن را وجه و کفین گفتهاند. چه لزومی دارد یک مدیر حوزه خواهران با پوشیه ظاهر شود با این ادعا که دارد عیار پوشش را بالا می برد! اینکه فکر کند عیار پوشش را بالا می برد از آن طرف دلزدگی می آورد. پس من باید سعی کنم با تمام فاکتورهای اخلاقی در جامعه حاضر شوم. هم پوشش و هم آداب معاشرت. سعی کنیم یک انسان اخلاق محور باشیم نه احکام محور.
سومین و مهمترین راهکار به نظرم گفت و گو است. حوزه محل علم و دانش است و باید در آن گفت و گوی علمی حاکم باشد. طلاب مبلغ باید به آیات و روایات حجاب و دیدگاه های علما و فواید روانی و مسائل سیاسی که بر مسئله حجاب سایه افکنده آگاه باشد و با بقیه درباره آنها به گفت و گو بنشیند. در حوزه باید گفت و گوی علمی و بصیرتی حاکم باشد. ما متاسفانه فرهنگ گفت و گو را در حدی که اسلام به ما گفته اجرا نکردیم. آیا با این خانم بی حجاب هیچ وجه مشترکی نداریم؟ پس اول روی مشترکات صحبت کنیم.
خبرنگار شورای عالی: با توجه به وضعیت فعلی حجاب در جامعه و حواشی پیش آمده ، وضعیت عفاف و حجاب را در آینده چگونه پیش بینی می کنید؟ ما به کدام سمت خواهیم رفت؟
من اعتقاد دارم انسانها از فطرت خودشان نمی توانند عدول کنند. ما گاهی از اسلام ناب می گذریم و گاهی عدول می کنیم. در این صورت جامعه از مدل اسلام ما که بر اساس ناآگاهی و حزب گرایی و سلایق فردی نشان می دهیم بدشان می آید نه از دین و از خدا. الآن زدگی مردم از دین و پیغمبر نیست بلکه زدگی از اسلام نمایی های مدعیان است. اگر خودمان را اول اصلاح کنیم و سلیقه ای رفتار نکنیم وضعیت درست می شود.
آینده حجاب و عفاف یک آینده حتمی و تضمینی نیست بلکه بداء هم دارد. اگر برگردیم به اسلام ناب و اعمال سلیقه شخصی را کنار بگذاریم خیلی از اینهایی که در حال حاضر با حجاب مخالفند بر می گردند اما اگر همواره هرکسی برای خودش یک دین جدید بسازد وضعیت بدتر هم می شود.
کد خبر: 2553
استفاده بدون ذکر منبع جایز نمی باشد.
ثبت دیدگاه
تلفن : | کد پستی: | رایانامه: |
051-32008497 | 9154656386 | shora@mailkh.com |
051-32008118 |