تاریخ انتشار :
۱۳۹۸/۰۴/۲۰
در میزگرد عفاف و حجاب مطرح شد؛ پاسخ به «اجباری بودن حجاب»برگزاری صندلی رد شبهات در حوزه های علمیهضعف بزرگ متدینین، بی ارتباطی جامعه مذهبی با غیر مذهبی است
به گزارش خبرنگار دبیرخانه شورای عالی، به مناسبت روز عفاف و حجاب و در راستای تقویت کرسی های آزاداندیشی حوزه های علمیه خصوصا مدارس علمیه و نیز توجه به مسائل و آسیب های اجتماعی و پاسخ به سوالات و شبهات اذهان مردم که مورد تأکید رهبر انقلاب است، میزگردی با حضور 4 نفر از طلاب خواهر به نمایندگی از مدارس علمیه خواهران مشهد برگزار شد.
در ابتدای این نشست، دبیر جلسه به ویژگی های جامعه دینی اشاره و بررسی کردند که آیا جامعه اسلامی ما، این ویژگی ها را داراست یا خیر؟ در ادامه نمایندگان حوزه های علمیه حضرت نرجس(س)، حضرت زینب(س)، حضرت رقیه(س) و حضرت خدیجه(س) مشهد به سوالات مطرح شده در این میزگرد پاسخ دادند و به بررسی نفش حوزه های علمیه در بهبود وضعیت حجاب و راهکارهای پیشرو پرداختند. گزارش تفصیلی این میزگرد را در ادامه می خوانیم.
خانم نصیری (دبیر جلسه) با خاطرنشان کردن اینکه انقلاب وارد گام دوم شده است به نکات بیانیه گام دوم رهبر اشاره کرد و گفت: به عنوان نخبگان فرهنگی مدارس علمیه درباره بیانیه گام دوم چه کاری انجام دادیم؟ یکی از مهم ترین مسائلی که رهبر انقلاب در گام دوم تاکید داشتند این است که محور تحقق نظام باید جوان ها باشند و بار مسئولیت به دوش جوانان باشد و از تعبیر مدیران و کارگزاران جوان نام می برند و عنوان می کنند که اندیشمندان جوان در میدان سیاسی، علمی باید حضور داشته باشند.
یکی از دغدغه های رهبری برای شکل گیری تمدنی که در گام دوم پیش رو داریم این است که جامعه باید علم محور و پژوهش محور باشد، دومین مطلب این است که باید در جامعه متمدن اسلامی اخلاق و معنویت مورد تاکید باشد. در جامعه ای که اخلاق و معنویت حاکم باشد، قطعا حجاب حاکم است و اگر حجاب حاکم نباشد اخلاق حاکم نیست.
مهم ترین نمادی که نشان می دهد در جامعه دینی آیا دین داری، دین مداری دین باوری درست نمود پیدا کرده است یا خیر حجاب است و در جامعه دینی ما وضعیت حجاب چگونه است؟ برای پاسخ به این پرسش باید سوالات پیش رو مورد بررسی و تحلیل قرار بگیرد.
1- در تحلیل وضعیت حجاب مهم ترین ضعف ها و کاستی های موجود از سوی اقشار مذهبی و متدین را چه می دانید و چه راهکاری را برای بهبود وضعیت حجاب موثر می دانید؟
خانم مزینایی: چند مورد درباره ضعف ها و کاستی های اقشار مذهبی اشاره می کنم:
1- کم توجهی به امر به معروف و نهی از منکر؛ جامعه مذهبی ما نسبت به امر به معروف و نهی از منکر کم توجه شده است و از کنار آن ساده رد می شویم در حالیکه باید به آن توجه کرد و با روی خوش و شیوه درست حجاب را برای جامعه تیین کرد.
2- عدم رسیدگی افراد مذهبی به خود؛ فرد مذهبی در بیرون و در اجتماع باید حجاب داشته باشد، اما در محافل و مهمانی های خانوادگی باید ظاهری آراسته و جذاب داشته باشد.
3- جواب ندادن قانع کننده به سوالات حجاب؛ متاسفانه اطلاعات جامعه مذهبی ما درباره حجاب کم است و به همین علت نمی تواند جواب قانع کننده به سوالات حجاب بدهد.
4- اخلاق فردی غیر حسنه و عدم ارتباط موثر؛ متاسفانه اخلاق اقشار مذهبی حسنه نیست و درست برخود نمی کنیم و نتوانستیم با برخورد مناسب مردم را به دین جذب کنیم. با اخلاق خشک و غرور جامعه جذب دین نمی شود و تکبر و غرور اقشار مذهبی عیب بزرگی است.
5- نگاه حداقلی به دین؛ فشر مذهبی تک بعدی هستند و تنها روی حجاب تاکید می کنند و روی دیگر آموزه های اخلاق چون سخاوت، بخشندگی و سبک زندگی تاکید ندارند و همچنین قشر مذهبی نمی تواند با غیر مذهبی ارتباط گیری کند. آسیب دیگر بحث تجمل گرایی قشر مذهبی است.
خانم نوربخش: متاسفانه خانواده ها نحوه برخورد درست با جوانی که حجاب ندارد را نمی دانند و با برخورد نادرست و توهین بر بی حجابی او بیشتر دامن می زنند. انس و الفت بین خانواده ها نیست و بیشتر دور می شوند.
اگر مادر مذهبی به چادر خود باور داشته باشد این باور را به فرزند خود نیز منتقل می کند.
برخی از متدین ها می خواهند حجاب را زیبا نشان دهند از رنگ هایی استفاده می کنند و روسری ها استفاده می کنند که نفس حجاب را زیر سوال می برد. در اسلام حیا مدنظر است که جلوه بیرونی آن حجاب است.
خانم آفتابی: ما در روند پوشش افراط و تفریط داشتیم که این ضربه می زند. هر سنی پوشش خود را دارد. فرزندمان را از کودکی باید با حقیقت حجاب آشنا کنیم. با دختران زیادی برخورد داشتم که می گفتند ما در کودکی پوشش دخترانه نداشتیم و این در ذهن ما مانده است.
خانم وحید: باید از مسئولیت و نهادهای مرتبط مطالبه گری کنیم و این خلا در بین مذهبی ها دیده می شود که انسجام در میان ما کم است و زیربنایی کار نکردیم و سطحی نگاه کردیم.
2- پاسخ شما در رد حجاب اجباری چیست؟ چه پاسخی را مناسبت تر و قابل پذیرش تر می دانید؟
خانم مزینانی: از نظر فردی حجاب اجباری نیست، اما از نظر اجتماعی باید قبح مساله اجتماعی ریخته نشود و اجبار باشد.
عدم رعایت حجاب بی احترامی به جامعه و قانون اسلامی است و رعایت حجاب امنیت روانی مردان را در پی دارد.
خانم نوربخش: منظور از اجبار چیست؟ حجاب حق زن است. اگر به عنوان وظیفه نگاه کنیم خانم ها می گویند برای من مسئولیت درست کردید. اما زمانی که به عنوان حق نگاه کنیم، اگر نگیرید حقتان پایمال شده است. از این جهت اجبار است و باید حق را گرفت.
در مورد آیه «لا اکراه فی الدین» اینکه برخی می گویند حجاب اجبار نیست باید در پاسخ گفت قبول دین اکراه بردار نیست. اما اگر چهارچوب دین را قبول کردید نمی توانید به آموزه های آن پایبند نباشید.
خانم آفتابی: در پاسخ به این سوال باید ریز شویم و صورت مساله را باید باز کرد تا برای ما روشن شود که دنبال چه هستیم؟ باید نگاه کرد این جمله و سخن از زبان چه کسی مطرح می شود و مخاطب شناسی کنیم.
اگر دختر نوجوانی این سوال را مطرح می کند که با انواع و اقسام شبهات روبرو است، حرفش این است که صدای من را بشنوید. این دختر نوجوان باید خالی شود.
اگر از سوی خانم بالغ 30 یا 40 ساله مطرح می شود که عمری را گذرانده و تجربیات و برخوردهای زیادی داشته است متفاوت است. من با این خانم ها برخورد داشتم و وقتی با انها صحبت می کنم مشخص می شود حجاب و اثرات آن را قبول دارذ و در اثر یک سری برخوردها، کم توجهی ها دچار کمبود عاطفی است و می خواهد خودش را با این جمله تخلیه کند.
و اگر از سوی افراد معاندی چون مسیح علینژاد مطرح می شود برخورد متفاوت است و باید جدال احسن کنیم.
3- حوزه های علمیه خواهران و طلاب خواهر چه نقشی را باید در بهبود وضعیت حجاب به عهده بگیرند؟
خانم مزینانی: مساله تبیین بسیار مهم است. به نظر من همینطور که در دانشگاه ها کرسی های آزاد اندیشی وجود دارد، در حوزه ها صندلی رد شبهه برگزار شود. خانم های طلبه در مسجد و پایگاه حضور فعال داشته باشند و این مکان ها را دست کم نگیرند
در زمینه امر به معروف و نهی از منکر هم حضور جدی داشته باشند، به طور نمونه با یادداشت های لطیف، جوان ها را به حجاب جذب کنند و همچنین برخودسازی طلاب و داشتن اخلاق حسنه تاکید می کنم.
خانم نوری بخش: حوزه ها نقش دیده بان دارند و باید موضع حق را تشخیص بدهیم. حوزویان یا در برابر مشکلات، عملی انجام نمی دهند یا شتاب زده عمل می کنند، در صورتی که راهکار درست این است که مشکلات را بررسی کنیم و با متخصص مطرح کنیم وتحت لوای آن حرکت کنیم.
از ظرفیت حرم استفاده کنیم. حرم بهترین مکان برای امر به معروف و ایجاد گروه های دوستان است. حوزه های خواهران داوطلبانه بخشی از طلبه ها را به عنوان خادمان افتخاری در این مسیر آموزش دهند.
طلبه اگر از لحاظ خودشناسی رشد نکرده باشد نمی تواند اثر بگذارد، در همین راستا حوزه ها باید پشتیبانی کنند و دوره های انسان شناسی و خودشناسی برای طلاب بگذارند و نکته آتش به اختیار هم مهم است که حوزویان از مساجد محل زندگی خود می توانند شروع کنند.
ما همیشه گفتیم حجاب را رعایت کنید، از معایب بی حجابی هم بگوییم که آن طرف بیابان است و اگر به سمت بی حجابی و بی عفتی بروید این معایب و خطرات را برای شما به دنبال دارد و مساله ولایت هم مهم است که اهمیت ولایت را برای مردم تببین کنیم.
خانم آفتابی: باید از خودمان شروع کنیم. متاسفانه ما در حوزه ها علمیه نمی توانیم گفتمانی درباره حجاب داشته باشیم. راه اندازی کرسی های آزاد اندیشی بسیار مهم است.
طلبه باید از نظر محتوایی غنی باشد و دایره اطلاعات او تنها درباره ایران نباشد و وضعیت حجاب در غرب را نیز بررسی کند. همچنین طلبه باید حضور عینی تر در جامعه داشته باشد.
4- با توجه به سرعت پر شتاب روندها و تحولات اجتماعی، سیاسی، فرهنگی پیش بینی تان از وضعیت آینده حجاب در 5 سال آینده چیست و روی کدام راهکار باید بیشتر تمرکز کرد؟
خانم مزینانی: در زمینه فردی در حال پیشرفت بودیم، اما در عرصه اجتماعی خیر و این نگران کننده است، بدین معنا که اگر حجاب را فردی ببینیم رویش داشتیم، اما اگر اجتماعی نگاه کنیم رشد نداشتیم.
خانم نوربخش: من خوش بین هستم و ترسی ندارم؛ چرا که سر و صدای باطل زیاد است اما همیشه حق پیروز است. این نکته را هم باید مدنظر داشته باشیم که اگر ما کم کاری کنیم معایب و آسیب های جامعه بیشتر می شود.
ما باید قطره چکانی کار کنیم از خانم های جامعه انتظار نداشته باشیم که در رفتار و عملکرد صد در صد تمام موازین اسلام را رعایت کنند و این نکته را مدنظر داشته باشیم که اسلام حداقلی و حداکثری داریم.
خانم آفتابی: اگر دید را بازتر کنیم خوش بین می شویم. و به نظر من 5 سال آینده بسیار خوش بینانه است. همانطور که ذکر کردم طلاب باید دایره اطلاعاتشان را در تمام زمینه ها بالا ببرند. جریان عفاف گرایی در غرب از چه زمانی شروع شد؟ در 1980 همزمان با انقلاب ما قانون عفاف تصویب می شود.
مسئولین باید از طلاب حمایت کنند. به اندازه ای بحث آموزش در حوزه پررنگ و سنگین شده است که نمی توانند تبلیغ داشته باشند اما این نکته را هم باید متذکر شد که طلبه خانم نیز باید بعد از اتمام حوزه فعالیت داشته باشد و ارتباط خود را قطع نکند.
پایان
کد خبر: 2553
ثبت دیدگاه
تلفن : | کد پستی: | رایانامه: |
051-32008497 | 9154656386 | shora@mailkh.com |
051-32008118 |