سال مهـار تـــورم، رشــد تولـید

۱۴۰۴/۰۲/۱۰
www.shorakh.com
دومیــــن حــــــوزه علمیـــــــه جهـــــــان تشیـــٌــــع

تاریخ انتشار :

۱۳۹۸/۱۲/۲۶

در یادداشتی تبیین شد؛ جایگاه و مسئولیت های ویژه حوزه علمیه خراسان

یادداشت رئیس کمیسیون تبلیغ  در چهارمین سالگرد حکم انتصاب شورای عالی توسط مقام معظم رهبری

متن زیـر بخشی از نوشتار حجت الاسلام و المسلمین حجت گنـابادی نژاد، عضو کمیسیون تخصصی تبلیغ شورای عالی حوزه در زمینه حکم رهبر معظم انقلاب در انتصاب اعضای شورای عالی، دبیر شورا و مدیر حوزه  و افق های فراروی آن است:

جایگاه حوزه علمیه خراسان در نگاه رهبر انقلاب

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای مدظله العالی پرورش یافته حوزه علمیه هسـتند و مقاطـع عمده و اصلی تحصیلی و فعالیت های علمی، تدریس فقه و اصول فقه، تفسیر قرآن کریم و مبارزات انقلابی و فعالیت های فرهنگی و اجتماعی خود را در دوره حضور با برکتی که در حوزه علمیه مشهد داشتند، سپری کرده اند؛ بنابر ایـن آشنایی و اشراف معظم‌له به این حوزه علاوه بر آگاهی از پیشینه و سابقه تاریخی، نوعی شناخت عینی و نتیجه سال ها حضـور و زندگـی علمـی حضـرت ایشـان اسـت. جالـب توجـه اسـت کـه تأمـل در تاریـخ ایـن حـوزه و ضعف هـا و قوت های آن، مو ضـو ع و مسـئله ای نیسـت که اکنون یا در سال های رهبـری و مسـئولیت بعـد از پیـروزی انقلاب اسلامی بـرای ایشـان به وجـود آمـده باشـد؛ بلکـه از همان سـال های قبـل از پیـروزی انقلاب اسلامی نـگاه تیزبین، دلبسـتگی و دلسـوزی بـرای حـوزه و ظرفیت هـای آن و داشـتن طـرح و برنامـه بـرای رشـد و ارتقـای آن موجب شـده بود تـا مسـائل و اجزاء حوزه علمیـه مشـهد با دقـت مـورد توجـه ایشـان قـرار گیـرد. یکـی از اسـناد ایـن مطلـب کتـاب گزارشـی از سـابقه تاریخـی و اوضـاع کنونـی حوزه علمیه مشهد است کـه از ایشان به یـادگار مانـده اسـت. بعـداز پیـروزی انقلاب اسلامی بـا همـه مشـغله ها و مسئولیتهای خطیر و مهمی که برعهده حضرت آیـت ا... خامنه ای بـود، چه در اوایل انقلاب، چـه در دوران ریاسـت جمهوری و چـه در دوران با برکـت رهبـری، همیشـه عنایـت و توجـه حضـرت ایشـان بـه حـوزه علمیـه مشـهد اسـتمرار داشـته اسـت.

 جایگاه و مسئولیت های ویژه حوزه علمیه خراسان

حـوزه علمیـه خراسـان بـا از دسـت دادن مدیـری عالـم، مجاهـد، انقالبـی، امین امـام، یار صدیـق رهبری، وارسـته و دلسـوز یعنی آیت ا... واعظ طبسـی(ره) دچار ثلمه ای شـده کـه بـدون تردیـد آثـار و نشـانه های آن تا سـال ها بر پیکـره این حـوزه باقـی خواهـد مانـد. رهبر معظم انقلاب بعد از رحلت آیت ا... واعظ طبسی(ره)، جمعـی از سـرمایه های علمـی و فکـری حـوزه را به عنوان شـورای عالـی حـوزه علمیه خراسـان منصـوب کردند کـه علاوه بـر اینکـه مرتبـط بـا عنایـات و توجهـات قبلی معظم لـه بـه ایـن حـوزه علمیـه بـوده، در ایـن مقطـع دارای اهمیـت و ارزش ویـژه و مضاعـف اسـت کـه بـه چنـد ویژگـی و برداشـت اینجانـب اشـاره میکنـم. ایشـان در واقـع علاوه بـر تعییـن اعضـای شـورای عالـی، ارکان اصلـی سیاسـتگذاری و مدیریـت حـوزه علمیـه را بـا الگویـی جامـع و اجرایـی ابلاغ کردنـد:

الـف) راهبـری ایـن حـوزه لازم اسـت به صـورت شـورایی و برعهـده شـورای محتـرم عالـی باشـد.

ب) ارکان مدیریـت عالـی حـوزه بـا مشـارکت و حضـور مؤثـر اسـاتید معظـم، نماینـده محتـرم ولی فقیـه و تولیـت آسـتان قـدس رضـوی تعییـن شـده اسـت.

ج) یکـی از اعضای محتـرم شـورا مسـئولیت دبیـری شـورای عالـی را عهـده دار شـده اند تـا در نقـش تعامـل و هماهنگـی بیـن شـورای عالـی و مدیریـت ایفـای مسـئولیت داشـته باشـند.

محورهای حکم رهبری

1) پیشینه و جایگاه تاریخی: حـوزه علمیـه مشـهد مقـدس یکـی از مراکـز علمـی کهـن و پربـار تشـیع و مهـد پـرورش بـزرگان نـامآور در طـول چندیـن قـرن اسـت.

2) مجاورت با روضه منور رضوی: مجاورت بارگاه منور رضوی علیه آلاف التحیه، مایه جذب علمای برجسته‌ای از دیگرحوزه های علمیه نیز به این دیار علم و معنویت شـده است.

3) رشد حوزه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی: پـس از پیـروزی انقلاب اسلامی، گسـترش کمـی و کیفـی درخور توجهـی یافتـه اسـت.

  1. افق های فرارو: ظرفیـت شـایانی بـرای پـرورش علمـا و محققان اسلامی در رشـته های گوناگـون پدیـده آمـده اسـت.
  2. مسئولیت مدیریت: پـرورش علمـا و محققـان اسلامی در رشـته های گوناگـون ... شکوفایی این ظرفیت نیازمند مدیریتی جامع و پویاست. آنچه اکنون به موجب حکم رهبر معظم انقلاب باعث امید، انتظـار و از سـویی مسـئولیت و وظیفه برای همـه ارکان، اجزا و عناصـر حـوزه علمیـه شـده، محورهـای عمده و اساسـی آن در حکـم معظم لـه آمده اسـت.

حفظ و تقویت ارتباط با میراث علمی و معنوی گذشته

شـناخت، تعلق خاطـر، حفـظ، انتقـال و گسـترش میـراث گذشـته قطعـا یکـی از اولویت هایی است کـه هـر رشـد، ارتقـا و تحولی نمی تواند نسـبت بـه آن بی تفـاوت باشـد. قطعـا شناسـایی میـراث علمـی، معنـوی، فکـری و اجتماعـی کـه از گذشـته های دور بـا مجاهـدت عالمـان بـزرگ در ایـن حـوزه وجـود داشـته می توانـد سـهم درخور توجهـی در ادامه مسـیر حوزه داشـته باشـد و به نظـر می رسـد اکنـون به لحـاظ زمانـی در مقطـع حساسـی بـرای ایـن موضـوع قـرار داریـم. اگر برنامـه و اقدام جامع و مؤثری نباشـد، هم خوف ازبین رفتن بخشـی از میـراث سـلف صالـح مـی رود و هـم نگرانـی اینکـه نکنـد دلبسـتگی و تعلق خاطـر نسـل کنونـی حـوزه به ویـژه فضلا و طلاب جـوان بـه ایـن مهـم کاهـش یابـد و چه بسـا از بیـن بـرود.

کد خبر: 2702

ثبت دیدگاه

هیچ دیدگاهی برای این پست قابل نمایش نمی باشد.

ارتباط مستقیم با مسئولان
تلفن ثابت:
کد پستی:
9154656386
رایانامه:
ساعت کاری:
شنبه الی چهارشنبه:

ساعت 7:30 - 14

روزهای پنجشنبه:

ساعت 7:30 - 13

آدرس:
مشهد مقدس، حرم مطهر، بلوار شهید شوشتری، انتهای شهید شوشتری 7، ساختمان شورای عالی حوزه علمیه خراسان
تمامی حقوق این وب سایت متعلق به دبیرخانه شورای عالی حوزه علمیه خراسان می باشد، استفاده از مطالب وب سایت با ذکر منبع بلامانع است.
ارتباط مستقیم با مسئولان
دبیر شورای عالی
تلفن : کد پستی: رایانامه:
051-32008497 9154656386 shora@mailkh.com
051-32008118