سال مهـار تـــورم، رشــد تولـید

۱۴۰۴/۰۲/۱۰
www.shorakh.com
دومیــــن حــــــوزه علمیـــــــه جهـــــــان تشیـــٌــــع

تاریخ انتشار :

۱۴۰۰/۰۲/۲۸

حجت الاسلام والمسلمین رفیعی مطرح کرد:

باید رشته تخصصی مسجد و امامت جماعت در سیستم آموزشی حوزه گنجانده شود

عضو هیئت امنای بنیاد هدایت امامت محله را امری تخصصی دانست و جایگاه امام را نقطه ثقل مسجد و محله خواند و گفت: جای خالی رشته تخصصی مسجد و امامت جماعت در سیستم آموزشی حوزه احساس می شود.

به گزارش خبرنگار دبیرخانه شورای عالی، حجت الاسلام سید ناصر میرمحمدیان، مدیرعامل بنیاد هدایت در نظر دارد طی سلسله جلساتی با اعضای هیئت امنای بنیاد هدایت به ارائه گزارشی از عملکرد بنیاد در سال گذشته بپردازد و همچنین از رهنمودهای آنان برای پیش برد اهداف و برنامه‌های مجموعه استفاده کند.

مدیرعامل بنیاد هدایت، در دومین جلسه از این سلسله دیدارها با حجت الاسلام والمسلمین ناصر رفیعی یکی از اعضای هیئت امنای بنیاد هدایت گفت‌وگو کرد.

حجت الاسلام والمسلمین رفیعی ضمن بررسی عوامل کم رونقی برخی از مساجد کشور، اظهار داشت: ما از بچگی در مسجد بزرگ شدیم؛ امروزه تأسف می خوردیم از اینکه می بینیم برخی از این مساجد تعداد کمی نمازگزار دارد. مساجدی که در اواخر دهه 50 آنقدر جمعیت داشت که گاهی برای نماز خواندن جا نبود، در حال حاضر بسیار خلوت و محدود شده اند. عوامل مختلفی در این زمینه وجود دارد که از بین آنها سه عامل بیش از همه اهمیت دارد.

جایگاه امامت؛ نقطه ثقل مسجد و محله

وی، جایگاه امام جماعت را محور اصلی رونق مسجد دانست و گفت: یکی از علت‌های استقبال مردم از حضور در مساجد وجود چهره‌های شاخصی بود که حتی برخی از آنها به درجه اجتهاد رسیده بودند؛ بنابراین باید شخصیت‌های تأثیرگذار حوزه یا طلاب جوان فاضل، کار امامت مسجد را به عهده بگیرند.

عضو هیئت امنای بنیاد هدایت با بیان اینکه مساجد آباد و بسیار زیبایی در سطح کشور وجود دارد که امام جماعت ندارند، تأکید کرد: روی تربیت نسل جدید طلاب باید کار کرد تا برای پذیرش این مسئولیت مهم آماده شود. امروزه با وجود مراکزی مانند مؤسسه امام خمینی(ره) و دانشگاه معارف اسلامی، در کنار سیستم آموزشی حوزه‌های علمیه، بسیاری از خلاءهای آموزشی پر شده است.

جای خالی رشته تخصصی مسجد و امامت جماعت در سیستم آموزشی حوزه

حجت الاسلام والمسلمین رفیعی پیشنهاد داد: دوره‌های آموزشی ائمه جماعات در حوزه علمیه راه اندازی شود و تصریح کرد: آیت الله اعرافی انسان بسیار خوش فکری است و رشته‌های متعددی را در حوزه علمیه تأسیس کرده است که هرکدام دارای اهمیت هستند اما در کنار آنها، جای رشته تخصصی امور مساجد و ائمه جماعات خالی است؛ این کار هم واقعاً نیاز به آموزش دارد.

وی، تعیین سطح سواد برای امامت جماعت را مهم خواند و گفت: امروزه مثلاً وقتی می‌خواهند رئیس جمهور انتخاب کنند، می‌گویند باید حداقل مدرک کارشناسی ارشد داشته باشد اما برای امامت مسجد و منبری، هیچ ملاکی مشخص نشده است. به عقیده بنده شرط منبر رفتن باید تدریس سطوح عالی باشد؛ همچنین ائمه جماعات ما باید حداقل یک دوره سفینة البحار و یک دوره تفسیر را بخوانند.

حجت الاسلام والمسلمین رفیعی به بیان خاطره‌ای از یک سفر تبلیغی به خارج از کشور اشاره و خاطرنشان کرد: یک دهه برای تبلیغ به بلغارستان سفر کردم و در یکی از بزرگترین مساجد اهل سنت آنجا، حاضر شدم. یک جوان لاغر اندامی خطبه خواند و جوان دیگری هم عبا به دوش انداخت و نماز خواند. پس از نماز بنده از آنها پرسیدم که چرا دو نفره مسجد را اداره می کنید؟ یکی از آنها گفت برای اینکه من حافظ 20 جزء و او حافظ 30 جزء قرآن است. آنها برای اداره مسجد، یک تفسیر قرآن یک جلدی و یک دوره صحاح را خوانده بودند.

پشتیبانی از امام محله با تشکیل کارگروه‌های مسجدی مختلف

عضو هیئت امنای بنیاد هدایت، پشتیبانی از امام محله با کارهای گروهی را یکی دیگر از عواملی دانست که می‌تواند مساجد را رونق بخشد و گفت: مرید پروری اگر به درستی صورت بگیرد برای امر امامت لازم است. امام سجاد علیه السلام در یکی از مناجات‌های صحیفه خطاب به خداوند عرضه می‌دارد «کاری کن که کارهای معمولی مرا را افرادی انجام دهند تا بتوانم به کارهای اصلی بپردازم». امام جماعت به تنهایی نمی‌تواند این بار سنگین را بردارد؛ ما در مساجد یک هیأت علمی می خواهیم که برای مناسبت‌ها، برنامه ریزی محتوایی کنند همچنین یک هیأت اجرایی و مالی نیاز است.

حجت الاسلام والمسلمین رفیعی، تمرکز امام محله بر روی این کار را ضروری خواند و خاطرنشان کرد: امامی که به کارهای دیگری مانند قضاوت، اشتغال داشته باشد، طبیعتاً نمی‌تواند آن گونه که باید برای اهالی مسجد وقت بگذارد. امام جماعت باید به لحاظ مالی تأمین باشد تا دغدغه دیگری نداشته باشد.

وی با بیان اینکه نبود فضای مناسب و امکانات لازم، سومین عامل خلوت بودن برخی مساجد است، افزود: باید نواقص و مشکلاتی که موجب فاصله گرفتن مردم از مسجد می‌شود، رفع شود تا زمینه فعالیت‌های عبادی، فرهنگی و اجتماعی بیش از پیش فراهم شود.

مدیریت مسجد با دستور و ابلاغیه پیش نمی‌رود

حجت الاسلام میرمحمدیان نیز در این جلسه، اقدام پژوهی بر مبنای کار علمی را محور اصلی همه فعالیت‌های بنیاد هدایت عنوان کرد و گفت: علت مراجعه ما به هیئت امنای محترم این است که از سواد علمی و تجربه میدانی این بزرگواران استفاده کنیم و مبانی علمی کار بنیاد را مستحکم کنیم. ما می‌خواهیم با این راهنمایی‌های مستمر، روند کاری خود را تا جایی که می‌توانیم علمی و دقیق پیش ببریم تا نزد خداوند نیز حجت شرعی داشته باشیم.

وی با اشاره به دو نگاهی که در مدیریت مسجد وجود دارد، بیان داشت: یک نگاه، به دنبال مدیریت بر مسجد است اما نگاه ما این است که مدیریت در مسجد داشته باشیم؛ یعنی می خواهیم امامان ترازی را در این فرآیند، ارتقاء دهیم تا با فعالیت‌های مؤثری که در محله‌ها دارند، از سوی مردم انتخاب شوند. مدیریت مسجد را نمی‌توان با کارهای دستوری و ابلاغی پیش برد.

مدیرعامل بنیاد هدایت فرهنگ سازی و گفتمان سازی اجتماعی را دو هدف مهم در مجموعه بنیاد برشمرد و گفت: امامت مردم باید بر عهده انسان وزینی باشد تا بتواند مسائل علمی، مسائل فرهنگی و اجتماعی مردم را حل کند. ما به دنبال معرفی چنین الگوهایی به جامعه هستیم تا مردم نسبت وجود چنین فردی در محله خود احساس نیاز کنند.

ثبت دیدگاه

هیچ دیدگاهی برای این پست قابل نمایش نمی باشد.

ارتباط مستقیم با مسئولان
تلفن ثابت:
کد پستی:
9154656386
رایانامه:
ساعت کاری:
شنبه الی چهارشنبه:

ساعت 7:30 - 14

روزهای پنجشنبه:

ساعت 7:30 - 13

آدرس:
مشهد مقدس، حرم مطهر، بلوار شهید شوشتری، انتهای شهید شوشتری 7، ساختمان شورای عالی حوزه علمیه خراسان
تمامی حقوق این وب سایت متعلق به دبیرخانه شورای عالی حوزه علمیه خراسان می باشد، استفاده از مطالب وب سایت با ذکر منبع بلامانع است.
ارتباط مستقیم با مسئولان
دبیر شورای عالی
تلفن : کد پستی: رایانامه:
051-32008497 9154656386 shora@mailkh.com
051-32008118