سال مهـار تـــورم، رشــد تولـید

۱۴۰۴/۰۲/۱۱
www.shorakh.com
دومیــــن حــــــوزه علمیـــــــه جهـــــــان تشیـــٌــــع

تاریخ انتشار :

۱۴۰۰/۱۰/۱۹

حجت‌الاسلام والمسلمین زمانی‌فرد در درس خارج فقه فضای مجازی:

بحث فضای مجازی در اولویت مباحث فقه معاصر است

تعریف جامع و مانع فضای مجازی از نگاه ما عبارت است از؛ فضایی که دارای وجود ثانوی می‌باشد و به وسیله تجهیزات الکترونیکی پدید آمده است. جنس در تعریف، وجود ثانوی است. 

به گزارش خبرنگار دبیرخانه شورای عالی، حجت والمسلمین زمانی فرد در اولین جلسه از درس خارج فقه فضای مجازی به بیان مباحث مقدماتی با موضوع مبادی تصوری و تصدیقی فضای مجازی پرداخت.

نخستین بحث وی در ارتباط با اهمیت بحث از فقه فضای مجازی بود که در این خصوص بیان داشت: برای اهمیت یک بحث در علم فقه، سه ملاک وجود دارد؛ 1) بحث فقهی باید مورد ابتلای مکلفین باشد. هر میزان که ابتلای مکلفین به این بحث بیشتر باشد، ضرورت پرداختن به آن نیز بیشتر می‌شود. حال باید گفت می‌دانیم که فضای مجازی جزو موارد مبتلابه مکلفین می‌باشد؛ زیرا بسیاری از امور آنها مانند مبادلات، تعاملات و … در این فضا انجام می‌شود. 2) حکم این موضوع از لحاظ کمی و کیفی فراوان و پیچیده باشد. هر میزان حکم فقهی یک موضوع بیشتر شود، ضرورت پرداختن به آن نیز بیشتر می‌شود؛ به عنوان مثال در باب حج چند هزار مسئله وجود دارد که نشان از اهمیت آن است. بر این اساس باید گفت حکم فضای مجازی از جهت کمی و کیفی بسیار پیچیده و متکثر است. 3) وجود آثار و نتایج قابل توجه در اجتماع. میزان تاثیر فضای مجازی در فرهنگ، سیاست، اقتصاد و … بسیار گسترده است و این تأثیرات بیانگر شدت نیاز به بررسی ضوابط فقهی آن می باشد. با لحاظ سه شاخص فوق، از دیدگاه ما بحث فضای مجازی در اولویت اول مباحث فقه معاصر می‌باشد.

حجت‌الاسلام والمسلمین زمانی فرد مقدمه دوم را به تعریف فضای مجازی اختصاص داد و در این خصوص گفت: قبل بیان تعریف لازم است به بیان معنای «فضا» پرداخته شود. مراد از این واژه، عالم و جهان مجازی در برابر عالم حقیقی می‌باشد. تعریف جامع و مانع از نگاه ما عبارت است از؛ فضایی که دارای وجود ثانوی می‌باشد و به وسیله تجهیزات الکترونیکی پدید آمده است.

وی ادامه داد: جنس ما در تعریف، وجود ثانوی است. وجود اولی، وجودی است که در عالم خارج آثاری برای آن مترتب می‌شود. وجود ثانوی غیر از وجود خارجی است مانند وجود ذهنی و لفظی. فصل در تعریف عبارت «به وسیله تجهیزات الکترونیکی پدید آمده است» می‌باشد؛ یعنی وجودی مراد است که به وسیله تجهیزات الکترونیکی ایجاد شده باشد.

این استاد درس خارج مشهد در مقدمه سوم بیان کرد: آیا تقسیم فضا و وجود به حقیقی و مجازی صحیح است؟ برخی از بزرگان مانند مقام معظم رهبری و آیت‌الله جوادی آملی بر این باور هستند که چنین تقسیم بندی صحیح نیست و فضای مجازی یک فضای حقیقی می‌باشد. در مقابل عده‌ای دیگر این تقسیم بندی را صحیح می‌دانند.

وی یادآور شد: آیت‌الله جوادی آملی در بیان دلیل خود بر این نظر می‌فرماید: آنچه مشاهده می‌شود این است که بر فضای مجازی آثار حقیقی مترتب می‌شود. از سوی دیگر هرچیزی که آثار حقیقی بر آن مترتب شود، حقیقی است؛ زیرا هرگز آثار حقیقی بر امر مجازی مترتب نمی‌شود. به عبارت دیگر معیار تشخیص حقیقت از مجاز، ترتب آثار است. اگر آثار خارجی باشد نشان از حقیقی بودن است و اگر آثار در عالم خیال باشد نشان از مجازی بودن آن است.

حجت‌الاسلام والمسلمین زمانی فرد در پایان با اشاره به رد نظر آیت‌الله جوادی آملی بیان کرد: در این استدلال مناقشه وجود دارد که در مباحث آینده به آن اشاره می شود.


ثبت دیدگاه

هیچ دیدگاهی برای این پست قابل نمایش نمی باشد.

ارتباط مستقیم با مسئولان
تلفن ثابت:
کد پستی:
9154656386
رایانامه:
ساعت کاری:
شنبه الی چهارشنبه:

ساعت 7:30 - 14

روزهای پنجشنبه:

ساعت 7:30 - 13

آدرس:
مشهد مقدس، حرم مطهر، بلوار شهید شوشتری، انتهای شهید شوشتری 7، ساختمان شورای عالی حوزه علمیه خراسان
تمامی حقوق این وب سایت متعلق به دبیرخانه شورای عالی حوزه علمیه خراسان می باشد، استفاده از مطالب وب سایت با ذکر منبع بلامانع است.
ارتباط مستقیم با مسئولان
دبیر شورای عالی
تلفن : کد پستی: رایانامه:
051-32008497 9154656386 shora@mailkh.com
051-32008118