سال مهـار تـــورم، رشــد تولـید

۱۴۰۴/۰۲/۰۹
www.shorakh.com
دومیــــن حــــــوزه علمیـــــــه جهـــــــان تشیـــٌــــع
محمد تقی  شریعتی
لقب
پدر
محمود
کنیه
تاریخ تولد
۱۲۸۶
وضعیت تاهل
تاریخ فوت
۱۳۶۶/۰۱/۳۱
محل دفن
حرم مطهر حضرت رضا(ع)

استاد محمد تقی شریعتی

ولادت و تحصیلات

استاد محمد تقی شریعتی مزینانی در سال ۱۲۸۶ شمسی در مزینان سبزوار و در خانواده ای روحانی متولد شد؛ پدرش آقا شیخ محمود از روحانیون دانشمند این خطه بود و جد ایشان آخوند ملاقربانعلی نیز یکی از شاگردان برجسته مرحوم حاج ملاهادی سبزواری به شمار می رفت.

استاد شریعتی تحصیلات مقدماتی را نزد پدر و عموی خود، شروع کرد و در سن ۲۰ سالگی به حوزه علمیه مشهد عزیمت نمود و از محضر ادیب نیشابوری ادیب اول و ادیب ثانی و حضرات آیات میرزا احمد مدرس یزدی، میرزا مهدی اصفهانی، شیخ هاشم قزوینی و حاج شیخ کاظم دامغانی کسب فیض کرد و سپس به شغل معلمی در دبستان ها و دبیرستانهای مشهد اشتغال پیدا نمود و بعد از تاسیس دانشکده الهیات دانشگاه مشهد در این دانشکده به تفسیر قرآن و نهج البلاغه همت گماشت.

تبلیغ و مبارزه

یکی از اقدامات وی تاسیس کانون نشر حقایق اسلامی با رویکرد نوگرایانه به دین جهت مقابله با تبلیغات مارکسیسیت و کمونیستی بود؛ او در این مدت فعالیت های تبلیغی خود را بر علیه حزب توده و باورهای احمد کسروی گسترش داد؛ استاد شریعتی در سال های ۱۳۳۶ و ۱۳۵۲ شمسی به سبب فعالیت بر علیه حکومت پهلوی چندین مرتبه دستگیر و زندانی شد.

وی در زندان، سخت تحت شکنجه روحی قرار داشت. سپس ایشان را مدتی به عنوان تنبیه از بند قبلی که وضع بهتری داشت به بندی آورده بودند که با زندانیان غیرسیاسی، هرزه، و دزد هم اتاق بود؛ وی در اثر ضعف جسمانی و روحی تا آن حد بیمار می شود که ماموران در حالی که ایشان را بر روی شانه هایشان قرار داده بودند به بیمارستان می برند؛ از این رو هنگام انتقال ایشان به بیمارستان شایع شده بود که استاد فوت کرده اند و خبر مرگشان در سطح زندان هم پخش شده و به گوش فرزنداننشان رسیده بود.

به هر حال مدت زندان استاد، یک سال به طول انجامید و پس از یک سال ایشان را از زندان آزاد کردند.

تالیفات

استاد شریعتی در طول عمر بابرکت خود به خصوص در ایام فعالیت در کانون نشر حقایق اسلامی ، کتاب ها ، مجلات و مقالات متعددی تالیف نمود. ازجمله

آغاز وحی (تفسیر سوره مبارکه علق)

اصول عقاید و اخلاق امامت در نهج البلاغه ،

تعلیمات دینی،

چرا حسین قیام کرد؟

خلافت و ولایت از نظر قرآن و سنت

و تفسیر نوین (جز سی ام قرآن ) در دو جلد از مهمترین آثار ایشان می باشد.

او با نوشتن تفسیر نوین از پیشگامان تفسیر نگاری به شیوه عصری در ایران به شمار می رود؛ استاد شریعتی با انگیزه اصلاح طلبی فکری و اجتماعی و دینی به نوشتن این تفسیر پرداخت؛ وی در این تفسیر ، با زبان و بیانی رسا و شیوا سوره های کوتاه غالباً مکی جز سی قرآن را شرح و تفسیر کرده است.

ارتحال

سرانجام این استاد متفکر و بنده صالح خدا در ۳۱ فروردین سال ۱۳۶۶ شمسی دعوت حق را لبیک گفت و پیکرش در جوار مرقد پاک امام رضا علیه السلام به خاک سپرده شد.

ثبت دیدگاه

هیچ دیدگاهی برای این پست قابل نمایش نمی باشد.

ارتباط مستقیم با مسئولان
تلفن ثابت:
کد پستی:
9154656386
رایانامه:
ساعت کاری:
شنبه الی چهارشنبه:

ساعت 7:30 - 14

روزهای پنجشنبه:

ساعت 7:30 - 13

آدرس:
مشهد مقدس، حرم مطهر، بلوار شهید شوشتری، انتهای شهید شوشتری 7، ساختمان شورای عالی حوزه علمیه خراسان
تمامی حقوق این وب سایت متعلق به دبیرخانه شورای عالی حوزه علمیه خراسان می باشد، استفاده از مطالب وب سایت با ذکر منبع بلامانع است.
ارتباط مستقیم با مسئولان
دبیر شورای عالی
تلفن : کد پستی: رایانامه:
051-32008497 9154656386 shora@mailkh.com
051-32008118