سال مهـار تـــورم، رشــد تولـید

۱۴۰۴/۰۲/۰۹
www.shorakh.com
دومیــــن حــــــوزه علمیـــــــه جهـــــــان تشیـــٌــــع
سید عبدالرضا  شهرستانی
لقب
پدر
سید زین العابدین
کنیه
تاریخ تولد
۱۲۹۹
وضعیت تاهل
متاهل
تاریخ فوت
۱۳۷۶/۰۵/۱۱
محل دفن
حرم مطهر حضرت رضا(ع)

ولادت و تحصیلات

آیت الله حاج سید عبدالرضا حسینی شهرستانی در سال ۱۳۳۹ قمری در بیت علوم و تقوا و فضیلت در مشهد مقدس به دنیا آمد.

پدرش مرحوم آیت الله سید زین العابدین شهرستانی یکی از ائمه جماعات حرم مطهر امام حسین علیه السلام و عالمی آشنا به فنون بسیار- از جمله فقه و طب-  وصاحب کتاب (فقه الطب) بوده است.

ایشان پس از سپری کردن دوران کودکی، در سال ۱۳۴۶ قمری وارد مدرسه جعفریه شد و به یادگیری خواندن و نوشتن و علوم ابتدایی پرداخت و پس از آن در سال ۱۳۵۰ قمری به تحصیل علوم دینی روی آورد. او مقدمات و سطوح را نزد حضرات آیات شیخ علی اکبر سبویه، شیخ حسن اصفهانی و شیخ جعفر رشتی فرا گرفت و در رسائل، مکاسب و کفایه و علوم هیئت و ریاضیات از محضر حضرات آیات شیخ یوسف بیارجمندی خراسانی، شیخ محمدرضا اصفهانی و سید محمد طاهر بحرانی کسب فیض نمود.

آیت الله شهرستانی سپس در دروس خارج فقه و اصول آیات عظام سید محمد هادی میلانی، میرزا مهدی شیرازی، سید عبدالحسین حجت و شیخ مرتضی آشتیانی شرکت کرد و همزمان به تدریس سطوح عالیه پرداخت، تا آنکه پس از سالیان فراوان تدریس سطح، در سال ۱۳۹۲ قمری تدریس خارج فقه را آغاز کرد.

فعالیت های فرهنگی و تبلیغی

ایشان در کنار تدریس، به پیشنهاد آیت الله بحرانی، اقامه جماعت در صحن مطهر امام حسین علیه السلام و پاسخگویی به مسائل دینی و اجتماعی مردم را بر عهده گرفت. وی در برابر نفوذ و تبلیغات فکری و سیاسی و ایجاد شبهات دینی از سوی حزب کمونیست و چپگرایان عراق، سخت ایستادگی کرد و به منظور استحکام بنیان های فکری جوانان، مقالات متعددی را درروزنامه «قدوه» و مجله «رساله الشرق» به نگارش درآورد و مجله «اجوبه المسائل الدینیه» را­ راه‌اندازی نمود.

آیت الله شهرستانی با همیاری و همکاری حضرات آیات سید محمد باقر صدر، شیخ حسن شیرازی،سید عبدالصاحب حکیم و استاد احمد امین به صدها پرسش فکری و اعتقادی جامعه پاسخ داد و حوزه خوانندگان خود را به فراسوی مرزهای عراق گسترانید. دامنه نفوذ این مجله در آن سال های پر اختناق عراق باعث شد تا رژیم بعث، پس از آزار و اذیت های فراوان و زندانی ساختن فرزندش، از انتشار آن ممانعت ورزد و بعدها او را نیز از عراق بیرون نماید. ایشان به جز تدریس،تألیف، اقامه جماعت و تبلیغ شعائر دینی، با مساعدت گروهی از علمای بزرگ و تجار کربلا، اقدام به تاسیس موسسات خیریه و عام المنفعه ای نمود که برخی از آن‌ها عبارتند از: مدرسه الامام الصادق علیه السلام، مدرسه اسلامیه، درمانگاه کودکان، الجمعیة الخیریة الاسلامیة، المکتبة الجعفریة، لجنة الثقافة الدینیة .

وی در حمایت لط آزادسازی کانال سوئز، جزیره سینا و بلندی های جولان توسط نیروهای مصر و سوریه، اعلامیه ای صادر کرد و مراسم دعا و شکر در صحن حرم مطهر امام حسین علیه السلام برگزار نمود.

ایشان نمایندگی وکالت مرحوم آیت الله العظمی خوئی و مرحوم امام خمینی را در شهر کربلا بر عهده داشت و همه هفته شب های جمعه در مدرسه اش میزبان مرحوم امام و نزدیکان ایشان بود.

هجرت به مشهد مقدس

آیت الله حاج سید عبدالرضا شهرستانی درسال ۱۳۹۷ قمری برابر سال ۱۳۵۵ شمسی به علت فشارهای رژیم بعثی عراق، عازم ایران شد و در مشهد مقدس اقامت گزید.

ایشان ضمن حضور فعال در محافل سیاسی و اجتماعی آن زمان مشهد، به تدریس سطوح عالیه فقه و اصول و عقائد در حوزه علمیه مشهد پرداخت و امامت جماعت مسجد الحمید این شهر را عهده دار گردید.

او در خلال این سالها، اولین مجله عربی را در مشهد مقدس با عنوان فصلنامه «الارشاد» منتشر کرد که هفت مجلد از آن با موضوع اندیشه اسلامی و پاسخگویی به شبهات به چاپ رسید.

آیت الله شهرستانی در حمایت از نهضت امام خمینی کوتاهی نکرد و ایام انقلاب، در صدور اطلاعیه های متعدد با علمای مشهد همگام بود.

ایشان به عراقی های مقیم مشهد مقدس توجه می کرد و جلسات هفتگی متعددی را به جهت متمرکز کردن فعالیت های آن‌ها ایجاد نمود.

تألیفات

آیت الله شهرستانی در طول عمر بابرکت خود، آثار علمی فراوانی تألیف نمود که بسیاری از آن‌ها به چاپ رسیده است. کتاب هایی مانند مقالید الهدی فی شرح العروه الوثقی در (۷ مجلد)، حیاه الامام الحسین بن علی علیه السلام، الصلاه معراج المومن بالمعروف و النهی عن المنکر، السجود علی التربه الحسینیه، صلاه الجمعه فی عصر الغیبه، النوروز فی الاسلام، نوروز در تاریخ و دین، اجوبه المسائل الدینیه (در ۱۴ مجلد)، اجوبه المسائل فی التفسیر (در۲ مجلد)، اجوبه المسائل فی العقائد و تقویم هجری (از سال ۱۳۶۳ تا ۱۴۶۳قمری).

برخی از تالیفات وی به صورت مخطوط می باشد که عبارتند از: المهدی الموعود و دفع الشبهات عنه، الطریق القویم الی جنه النعیم (پیرامون امامت)، دفع الشبهات و حل المشکلات، غایه التقرب فی شرح منظومه التهذیب، عقائد المومنین فی اصول الدین، الطریق المستقیم فی بیان اصول الدین، حاشیه بر معالم، قوانین، شرح لمعه، رسائل و مکاسب .

ارتحال

آیت الله شهرستانی در سال ۱۴۰۰ قمری به دنبال سکته ای ناقص، توان کار فراوان از او سلب شد و تا پایان عمر خانه نشین شد. او سرانجام پس از عمری ۷۷ ساله، در ۲۷ ربیع الاول سال ۱۴۱۸ قمری برابر با یازده مرداد سال ۱۳۷۶ شمسی چشم از جهان فروبست و به اجداد طاهرینش پیوست.

پیکر پاک این عالم ربانی، روز بعد پس از تشییع و اقامه نماز توسط آیت الله میرزا حسنعلی مروارید در صحن آزادی حرم مطهر رضوی به خاک سپرده شد.

حجت الاسلام و المسلمین سیدجواد شهرستانی (داماد حضرت آیت الله سیستانی)و حجت الاسلام و المسملین استاد سید علی شهرستانی (داماد مرحوم آیت الله مروارید و محقق و مولف آثار مختلف حدیثی) فرزندان ایشان می باشند.

ثبت دیدگاه

هیچ دیدگاهی برای این پست قابل نمایش نمی باشد.

ارتباط مستقیم با مسئولان
تلفن ثابت:
کد پستی:
9154656386
رایانامه:
ساعت کاری:
شنبه الی چهارشنبه:

ساعت 7:30 - 14

روزهای پنجشنبه:

ساعت 7:30 - 13

آدرس:
مشهد مقدس، حرم مطهر، بلوار شهید شوشتری، انتهای شهید شوشتری 7، ساختمان شورای عالی حوزه علمیه خراسان
تمامی حقوق این وب سایت متعلق به دبیرخانه شورای عالی حوزه علمیه خراسان می باشد، استفاده از مطالب وب سایت با ذکر منبع بلامانع است.
ارتباط مستقیم با مسئولان
دبیر شورای عالی
تلفن : کد پستی: رایانامه:
051-32008497 9154656386 shora@mailkh.com
051-32008118